Иранските прокурори искат смъртното наказание за няколко заподозрени, арестувани миналата година за шпионаж за Съединените щати във военни и ядрени организации, съобщават държавните медии, цитирани от "Ройтерс".

Иран заяви, че са арестувал "десетки шпиони" в държавни органи, много от които са с двойно гражданство.

През юни Иран заяви, че е екзекутиран бивш нает служител на аерокосмическия орган на Министерството на отбраната по обвинения в шпионаж за ЦРУ на САЩ.

Тръмп предупреди Иран да не си играе с огъня

Тръмп предупреди Иран да не си играе с огъня

Заради превишения лимит от обогатен уран

Говорителят на съдебната власт Голамхосейн Есмаили коментира, че неопределен брой заподозрени, арестувани преди по-малко от година, са изправени пред възможни смъртни присъди от военните трибунали, съобщава държавната телевизия.

"Двама от обвиняемите, които не са военни, са получили дълги срокове с лишаване от свобода", допълва Есмаили.

Иран съобщи в понеделник, че е натрупан по-нискообогатен уран, отколкото е позволено по силата на ядрената сделка от 2015 г., а по-късно Трамп обяви, че си "играят с огъня" на фона на опасенията за задълбочаване на конфронтацията между САЩ и Иран.

Инициативата отбеляза първото голямо оттегляне на Техеран от разпоредбите на пакта, след като Съединените щати се оттеглиха от преди повече от година.

Въпреки това иранският външен министър Мохамад Джавад Зариф заяви, че този ход не е нарушение на споразумението, като твърди, че Иран упражнява правото си да отговори на американското оттегляне.

Мосад: Иран е отговорен за последните атаки в Персийския залив

Мосад: Иран е отговорен за последните атаки в Персийския залив

Йоси Коен уточни, че тези атаки, включително и нападения срещу петролни танкери, летища в Саудитска Арабия и обекти в Багдад, са одобрени от иранското ръководство