Иран е отговорен за последните атаки в Персийския залив, обяви шефът на Мосад, като се позовава на "най-добрите източници от израелските и западните разузнавателни агенции", пише израелският "Аарец".

Йоси Коен уточни, че тези атаки, включително и нападения срещу петролни танкери, летища в Саудитска Арабия и обекти в Багдад, са одобрени от иранското ръководство и повечето са проведени от Революционната гвардия на Ислямската република или техни съюзници.

ОАЕ: Четири кораба са били обект на саботаж близо до Фуджейра

ОАЕ: Четири кораба са били обект на саботаж близо до Фуджейра

Няма подробности за инцидента

"Чрез тези атаки", отбелязва Коен, "Иран се опитва да каже на света, че не се страхува от ескалация, и че ако санкциите не бъдат отменени или смекчени, ще нанесе сериозна вреда на световния пазар на петрол".

Коен също подчерта, че има уникална и може би историческа възможност да се постигне регионален мир, като посочва общите интереси срещу враговете, такива като Иран и джихадизма от една страна, и тесните отношения на Израел с Белия дом и Кремъл от друга страна.

Два петролни танкера атакувани в Оманския залив
Обновена

Два петролни танкера атакувани в Оманския залив

Инцидентът става на фона на напрежението между Вашингтон и Техеран

В неделя военни източници предупредиха, че позицията на Израел сред умерени арабски държави като Бахрейн, Катар и Саудитска Арабия може да бъде засегната от израелските политики, които подчертават религиозния си характер за сметка на демократичния.