Решението на Иран да спре да се придържа към части от ядреното споразумение от 2015 г. е "законно" и страната запазва "правото да продължи да използва правни способи в рамките на ядреното споразумение, за да защити интересите ни пред лицето на американския икономически тероризъм". Това обяви външният министър на Иран Мохамед Джавад Зариф в профила си в "Туитър".

Иран намалява ангажимента си към ядрената сделка

Иран намалява ангажимента си към ядрената сделка

Заплашват да го намаляват на всеки 60 дни, ако има придържане към санкциите на САЩ

Първият дипломат на Иран също така заяви, че този ход е "обратим само чрез спазване (на споразумението) от страна на Европейския съюз".

Той добави: "След като не успя да изпълни задълженията си съгласно ядреното споразумение - включително след изтеглянето на САЩ - Европейският съюз трябва като минимум политически да подкрепи коригиращите мерки на Иран. Европейският съюз няма предлог да избягва твърда политическа позиция за запазване на ядреното споразумение и да противодейства на едностранния подход на САЩ."

По-рано днес Иран обяви, че ще преразглежда решението си за обогатяване на уран над лимита, разрешен от ядреното споразумение, на всеки 60 дни, изтъквайки, че Франция, Германия и Великобритания трябва да направят повече за заобикаляне на санкциите на САЩ.

Макрон нападна Иран за нарушаването на ангажиментите по ядрената сделка

Макрон нападна Иран за нарушаването на ангажиментите по ядрената сделка

Макрон повтори крайния срок 15 юли за възстановяване на диалога

Междувременно Великобритания призова Иран незабавно да прекрати всички дейности, които не са в съответствие с ядреното споразумение.

От британското външно министерство увериха, че Великобритания ще остане "изцяло ангажирана" към задълженията си, произтичащи от споразумението и поиска от Иран също така да спре "всички дейности, които не съответстват на задълженията".

От своя страна външното министерство на Германия заяви, че е "изключително разтревожено" относно решението на Иран да спре да се придържа към части от ядреното споразумение.

Германските власти отбелязаха, че са в контакт с други страни по договора, за да се опитат да принудят Иран да се съобрази с ядреното споразумение.