Иран обяви, че намалява още ангажимента си към ядреното споразумение от 2015 г. със световните сили, завишавайки нивото си на обогатяване на уран над договорените нива за производство на гориво за електроцентралите, предаде "Ройтерс".

На пресконференция високопоставени ирански представители заявиха, че Техеран ще продължи да намалява ангажиментите си на всеки 60 дни, освен ако поддръжниците на споразумението не се придържат към защитата му от санкциите на САЩ. 

Иран чака дали Европа ще реши ядрената сделка, или ще се повлияе от Тръмп

Иран чака дали Европа ще реши ядрената сделка, или ще се повлияе от Тръмп

Междувременно САЩ разположиха F-22 в Катар, "за да защитят американските сили и интереси"

Преди сключването на споразумението Иран произвеждаше 20% обогатен уран, необходим за подхранването на реактора в Техеран, а нивото на обогатяване на ядрената му централа в Бушер е 5%.

"Ще обогатяваме уран въз основа на нашите нужди. Точно сега няма нужда да обогатяваме уран, необходим за реактора в Техеран", поясни Бехруз Камалванди, говорител на Иранската организация за атомна енергия.

Френският президент Еманюел Макрон заяви, че той и президентът на Иран Хасан Рохани са се съгласили да търсят условия за възобновяване на диалога по иранския ядрен въпрос до 15 юли.

Отношения между Техеран и Вашингтон се изостриха през май 2018 г., когато американският президент Доналд Тръмп се оттегли от ядреното споразумение и наложи отново санкции.

Помпео: Няма да разрешим на Иран да обогатява уран

Помпео: Няма да разрешим на Иран да обогатява уран

Иран превиши запасите си от обогатен уран, заложени в ядреното споразумение

По силата на споразумението Иран може да обогатява уран до 3,67% делящ се материал, доста под 20%, който е достигнал преди сделката, и приблизително 90%, подходящи за ядрено оръжие.

Припомняме, че на 1 юли американският държавен секретар Майк Помпео заяви, че САЩ няма да разреши на Иран да обогатява уран.

След това Тръмп предпупреди Иран да не си играе с огъняДумите му бяха по повод съобщението на Иран, че е превишил лимита си от обогатен уран съгласно ядреното споразумение от 2015 г., което беше напуснато от Съединените щати.