В Иран чакат Европа да реши бъдещето на ядрената сделка със световните сили, съобщи иранската държавна телевизия в събота, като остават дни за ултиматума на Техеран, съобщава "Ройтерс".

Иранският пратеник, на среща на останалите подписали ядреното споразумение от 2015 г. заяви в петък, че европейските страни са предложили твърде малко в последния момент, за да убедят Техеран да се оттегли от плановете си да наруши ограниченията, наложени от сделката.

На 8 май, Иран спря да спазва някои ангажименти в ядрената сделка, след като САЩ едностранно се оттеглиха от споразумението през 2018 г. и отново наложиха санкции. Техеран заяви, че ще преустанови по-нататъшните задължения по сделката след 60 дни.

"Топката е в европейския съд. Дали Париж, Лондон и Берлин отново ще изпуснат шанса под влиянието на Тръмп, или ще използват оставащата възможност да изпълнят обещанията си и да изпълнят ангажиментите си по (ядрената сделка)", каза иранската държавна телевизия.

ЕС и Иран с договор за сътрудничество, заобикалят американските санкции

ЕС и Иран с договор за сътрудничество, заобикалят американските санкции

САЩ отсякоха, че Европа има избор: ще прави бизнес със САЩ или с Иран

Иран многократно критикува закъсненията на европейските страни, създаващи механизъм за търговия, който има за цел да заобиколи икономическите санкции в САЩ. Вчера, Великобритания, Франция и Германия заявиха, че търговският канал INSTEX най-накрая е готов и е действащ.

Междувременно САЩ разположиха стелт F-22 в Катар, на фона на напрежението, след като Иран свали американски дрон.

"Тези самолети (F-22 Raptors) са разположени за първи път в Катар, за да защитят американските сили и интереси", съобщават американските военновъздушни сили на своя регионален уебсайт.

Техеран се озъби на Тръмп: Кратка война с Иран е илюзия

Техеран се озъби на Тръмп: Кратка война с Иран е илюзия

Заплахите на Тръмп за "заличаване" на Иран били равносилни на заплахи с "геноцид"