Иранският външен министър Мохамед Джавад Зариф обяви, че "кратка война" с Иран е илюзия.

Той също така отбеляза, че заплахите на американския президент Доналд Тръмп за "заличаване" на Иран са равносилни на заплахи с "геноцид".

Коментарите на Зариф бяха направени, след като Тръмп заплаши Техеран преди дни със "заличаване", след като иранският президент Хасан Рохани обяви, че Белият дом е "умствено изостанал". Тръмп пък отговори, казвайки, че иранските власти "не са умни", отбелязвайки, обаче, че Вашингтон не иска война с Иран. Въпреки това Тръмп подчерта, че ако се разрази военен конфликт, той нямало да продължи дълго.

По-рано този месец Тръмп заяви, че е наредил въздушни удари по позиции в Иран, след като неговите сили свалиха американски шпионски самолет, който според американските власти е летял в международното въздушно пространство, докато според Техеран дронът е навлязъл в иранското въздушно пространство. По думите на американския държавен глава обаче той отменил ударите в последния момент, като вместо това наложи още санкции срещу Ислямската република.

Отношенията между САЩ и Иран постепенно се влошават, откакто Тръмп едностранно оттегли страната си от ядреното споразумение с Иран през миналата пролет. Оттогава Вашингтон удари със санкции почти всички основни икономически сектори на Иран.