Президентът на САЩ Доналд Тръмп отговори на президента на Иран Хасан Рохани, който по-рано днес се подигра с него, като стигна дотам да каже, че Белият дом е "засегнат от умствена изостаналост".

Коментарите на Рохани бяха направени, след като вчера администрацията на Тръмп наложи санкции на върховния лидер на Иран аятолах Али Хаменеи.

Рохани каза, че решението означавало "несъмнен провал" на усилията на Белия дом. Той също така разкритикува американските власти, че искат да наложат санкции на иранския външен министър Мохамед Джавад Зариф.

Тръмп написа в поредица от три публикации в профила си в "Туитър", че "всяка атака на Иран срещу нещо американско, ще бъде посрещната с огромна и съкрушителна сила. В някои области съкрушителна ще означава заличаване. Няма повече Джон Кери и Обама!"

Русия застана зад Иран: Американският дрон е нарушил въздушното пространство

Русия застана зад Иран: Американският дрон е нарушил въздушното пространство

Това заяви Николай Патрушев, секретар на Съвета за сигурност на Русия, по време на встъпителното си слово

Американският държавен глава добави, че "твърде невежественото и обидно изявление на Иран, изказано днес, само показва, че те не разбират реалността".

"Държавното ръководство на Иран не разбира думите "любезен" или "съчуствие", никога не са ги разбирали. За съжаление, това, от което разбират, е Сила и Мощ, а САЩ са най-мощната военна сила в света, с инвестирани 1,5 трлн. долара само през последните две години."

"Прекрасният ирански народ страда, а това става без никаква причина. Тяхното държавно ръководство харчи всичките си пари за терор и малко за всичко останало. САЩ не са забравили използването на бомби от страна на Иран, които убиха 2000 американци и ранима много други", настоя още Тръмп.

По-рано Франция повтори призива си за деескалация и диалог между САЩ и Иран, докато световните лидери се подготвят за срещата на страните членки на Г-20 в Япония.

Френският президент Еманюел Макрон ще се срещне с президента Доналд Тръмп на Г-20.

Иран предупреди САЩ след свалянето на дрона, че може пак да ги удари

Иран предупреди САЩ след свалянето на дрона, че може пак да ги удари

Предложението на САЩ за провеждане на преговори без предварителни условия било неприемливо