Президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви, че не е говорил за изпращането на сухопътни американски сили, ако са необходими военни действия срещу Иран, като допълни, че какъвто и да е конфликт между двете страни нямало да продължи дълго.

Запитан дали се задава война, Тръмп коментира пред Fox News: "Надявам се, че не, но ние сме в много силна позиция, ако нещо се случи."

"Не говоря за изпращането на сухопътни войски", посочи Тръмп, допълвайки: "Просто казвам, че ако нещо се случи, то няма да продължи много дълго."

Хаменеи: Иран няма да отстъпи пред най-престъпното правителство на САЩ

Хаменеи: Иран няма да отстъпи пред най-престъпното правителство на САЩ

Рохани обяви, че Ислямската република "никога не се е стремяла към война" със САЩ

Коментарите му бяха направени само няколко дни, след като Тръмп отмени военно нападение срещу Иран минути преди въздушните удари, като съюзниците на САЩ предупреждават, че увеличаването на напрежението след като САЩ се изтеглиха от ядреното споразумение с Иран през миналата година, може случайно да доведе до война.

Иран намекна, че е само на един ден от нарушаване на прага в споразумението, който ограничава обогатяването на уран от страна на Техеран, ход, който ще окаже натиск върху европейските страни, които се опитаха да останат неутрални и да не избират страна в конфликта.

Тръмп въведе санкции срещу иранския лидер Али Хаменеи

Тръмп въведе санкции срещу иранския лидер Али Хаменеи

Той подписа указ…

Съдбата на ядреното споразумение, сключено през 2015 г. между Техеран и световните сили, с което Иран се съгласи да ограничи ядрената си програма в замяна на достъп до международната търговия, е в центъра на спора, който ескалира и придоби дори военно измерение през последните седмици.

Вашингтон рязко затегна санкциите миналия месец, целейки да възбрани всички международни продажби на ирански петрол. САЩ обвиняват Техеран, че стои зад бомбените нападения срещу петролни танкери в Персийския залив, което той отрича.

Миналата седмица Иран свали безпилотен шпионски самолет на САЩ, който според него е бил в неговото въздушно пространство, което Вашингтон отрича. Тръмп разпореди ответни въздушни удари, но ги отмени в последния момент, като по-късно каза, че твърде много иранци биха загинали.

Въпреки че САЩ и Иран казват, че не искат война, прекъснатите в последния момент американски удари бяха последвани от заплашителна реторика от двете страни. Вчера Тръмп заплаши със "заличаване" на Иран, ако засегне интересите на САЩ. От своя страна иранският президент Хасан Рохани, който обикновено е представя мекото лице на Техеран, нарече Белия дом "умствено изостанал".

Тръмп отсече: Иран направи много голяма грешка!

Тръмп отсече: Иран направи много голяма грешка!

Тръмп бесен заради сваления от Иран дрон на САЩ