Върховният лидер на Иран аятолах Али Хаменеи предупреди, че иранците няма да отстъпят или да си променят позицията след новите санкции на САЩ, насочени срещу ръководството на страната, информира АП.

Официалният сайт на върховния лидер публикува цитати на Хаменеи, който е нарекъл администрацията на президента на САЩ Доналд Тръмп "най-престъпното" американско правителство.

Сваленият американски дрон открит на 6 км в иранските териториални води

Сваленият американски дрон открит на 6 км в иранските териториални води

Безпилотният самолет определено беше във водите на Иран

По думите му "най-мразените лица от тази администрация обвиняват и обиждат иранската нация. Иранската нация няма да отстъпи заради обидите".

"Ако се съгласим на исканията им за преговори, те ще направят страната жалка", смята Хаменеи. Според него Вашингтон се опитва да отнеме икономическите и военните възможности на Иран.

В понеделник Тръмп наложи санкции на Хаменеи и други ирански представители. Американски източници обявиха, че те планират и санкции срещу външния министър Мохамед Зариф.

Иран с предупреждение към Европа: От утре ускоряваме обогатяването на уран

Иран с предупреждение към Европа: От утре ускоряваме обогатяването на уран

Крайният срок изтича този четвъртък

Санкциите бяха наложени след свалянето на американски безпилотен самолет от страна на Иран в Ормузкия проток, предизвикало рязко ескалиране на кризата между двете държави.

Междувременно президентът на Иран Хасан Рохани обяви, че Ислямската република "никога не се е стремяла към война" със САЩ.

"Иран няма интерес от увеличаване на напрежението в региона и никога не се е стремял към война с някоя държава, включително и със САЩ", увери той, цитиран от IRNA.

Рохани проведе телефонен разговор с френския си колега Еманюел Макрон.

"Винаги сме били отдадени на регионалния мир и стабилност, полагаме усилия по това отношение", казал той пред Макрон.

Рохани обвинява САЩ за регионалното напрежение. Според него, ако Вашингтон изпълняваше ядреното споразумение, "ние щяхме да сме свидетели на положително развитие в региона".