Няма да разрешим на Иран да обогатява уран. Това заяви американският държавен секретер Майк Помпео, цитиран от "Спутник".

Иранският режим предприе нови стъпки в ядрените си амбиции. За пореден път режимът използва ядрената си програма за изнудване на международната общност и заплаха за регионалната сигурност. Най-големият спонсор на тероризма в света никога няма да може да обогати уран, написа той в "Туитър".

По-рано през деня говорителят на Белия дом Сара Сандърс повтори забележките на Помпео в изявление, подчертавайки, че трябва да се възстанови стандартът за неразпространение на обогатяването на уран за Иран.

Иран превиши запасите си от обогатен уран, заложени в ядреното споразумение от 2015 г., съобщи по-рано полуофициалната иранска агенция "Фарс", цитирана от "Таймс ъв Израел".

Иранските запаси от обогатен уран с чистота 3,67% са надхвърлили ограничението от 300 килограма. Позовавайки се на "информиран източник", "Фарс" отбелязва, че запасите са измерени и е установено, че надвишават договореното ограничение.

Иран надвиши лимита от 300 кг обогатен уран

Иран надвиши лимита от 300 кг обогатен уран

Иранските запаси от обогатен уран с чистота 3,67%

Според условията в ядрения договор Иран може да притежава не повече от 300 килограма нискообогатен уран.

Иранският външен министър Мохамед Зариф потвърди, че Техеран е надвишил ограничението от 300 килограма обогатен уран.

Говорител на МААЕ също потвърди, че Иран е преминал лимита от 300 килограма.

Припомняме, че отношенията между двете държави отново силно се обтегнаха заради ядреното споразумение. 

Иран заяви по-рано, че официално е внесъл оплакване в ООН срещу САЩ заради нарушаване на въздушното пространство на Ислямската република с безпилотен самолет, свален от Техеран  по-рано този месец.

САЩ пък отсякоха, че Европа има избор: ще прави бизнес със САЩ или с Иран.