Настоящата сделка с Иран работи ефективно, пази Техеран от разработване на ядрени оръжия и трябва да бъде запазена в бъдеще, заяви Федерика Могерини, съобщава АП.

Могерини прави своето изявление, след като Доналд Тръмп отново показа неудовлетвореност от международното споразумение по време на пресконференция с френския президент Еманюел Макрон.

Макрон настоява, че сделка не трябва да се прекратява, без да има ясна визия и път към бъдещето, но коментира след разговорите с Тръмп, че може да има начин да се премине към "ново споразумение", базирано на съществуващото. Всички държави от ЕС искат САЩ да останат в споразумението.

Тръмп благодари на Макрон за Сирия, но нарече иранската ядрена сделка „безумие”

Тръмп благодари на Макрон за Сирия, но нарече иранската ядрена сделка „безумие”

Макрон е на няколкодневна официална визита в САЩ

За Тръмп сделката е "безумна" и "смешна", въпреки че отказва да съобщи дали ще оттегли САЩ до 12-и май. Германия, която е част от споразумението, заедно с Иран, САЩ, Русия, Китай, Великобритания и Франция, застана зад позицията на Могерини. "Искаме да го запазим и искаме САЩ да останат в това споразумение след 12 май", заяви германският външен министър Хайко Маас.

Тръмп заяви, че ключов недостатък в споразумението е неуспехът да се справи с балистичните ракети и дейностите на Иран в Йемен и Сирия.

ЕС счита, че това са съвсем отделни въпроси.

Тръмп е търговец без квалификация за международни договори, смята Рохани

Тръмп е търговец без квалификация за международни договори, смята Рохани

А Макрон предлага САЩ и Европа да блокират всяка иранска ядрена дейност до 2025 г.