Иранският президент Хасан Рохани изразява недоволство за американските и европейските дискусии по ядреното споразумение с Техеран и отхвърля Доналд Тръмп като "търговец", който няма квалификация да се справи със сложен международен договор, съобщава "Ройтерс".

"Те казват, че с определен лидер на европейска страна искат да вземат решение по седемстранно споразумение. За какво, с какво право", коментира Рохани.

Тръмп благодари на Макрон за Сирия, но нарече иранската ядрена сделка „безумие”

Тръмп благодари на Макрон за Сирия, но нарече иранската ядрена сделка „безумие”

Макрон е на няколкодневна официална визита в САЩ

"Няма никакъв опит в политиката. Няма никакъв опит в прилагане на закона. Няма опит в международните договори. Как може един търговец, строител на сгради и кули да прави оценки за международни отношения", допълва Рохани за Тръмп.

Другите сили, подписали ядреното споразумението с Иран - Русия, Китай, Германия, Великобритания и Франция заявяват, че искат да запазят сделката. В опит да спаси сделката, Макрон предлага САЩ и Европа да блокират всяка иранска ядрена дейност до 2025 г., визирайки иранската програма за балистични ракети и да се създадат условия за политическо решение за Йемен, Сирия, Ирак и Ливан.

Германският канцлер Ангела Меркел ще проведе разговори с Тръмп във Вашингтон по-късно тази седмицата.

Иран плаши Тръмп с "тежки последици", ако излезе от ядрената сделка

Иран плаши Тръмп с "тежки последици", ако излезе от ядрената сделка

"Иранското правителство ще реагира твърдо"