Премиерът на Израел Бенямин Нетаняху заклейми реакцията на Европейския съюз относно нарушенията на ядреното споразумение от страна на Иран, изтъквайки, че това му е напомнило неуспешната дипломация с нацистка Германия преди Втората световна война.

"Това ми напомня европейската политика на отстъпки и задоволяване на искания от 1930-те години", изтъкна Нетаняху във видеоизявление на иврит, публикувано във "Фейсбук".

Иран все още не бил нарушил значително ядреното споразумение, убеден ЕС

Иран все още не бил нарушил значително ядреното споразумение, убеден ЕС

"Каним Иран да отмени предприетите стъпки и да се върне към пълно спазване"

Коментарите бяха направени, след като ръководителят на външната политика на ЕС Федерика Могерини вчера каза, че нито една от страните по ядреното споразумение с Иран от 2015 г. не виждала неговото увеличено обогатяване на уран като "значително неспазване" на сделката.

"Тогава също имаше такива, които си заравяха главата в пясъка и не виждаха приближаващата опасност", предупреди Нетаняху, който често определя ядрените проекти на Иран като смъртна заплаха за Израел и за целия свят.

Иран отрича да се стреми към сдобиването с атомна бомба.

"Изглежда, че има хора в Европа, които няма да се събудят, докато иранските ядрени ракети не се приземят на европейска територия. Ала тогава ще бъде твърде късно, разбира се", подчерта още израелският премиер.

Иран и ЕС в спор за ядрената сделка

Иран и ЕС в спор за ядрената сделка

Техеран иска гаранции от Европа

Основният съюзник на Израел, САЩ, се оттеглиха от ядреното споразумение през миналата година, като го обявиха за недостатъчно. Това остави Русия, Китай, Франция, Великобритания и Германия като страни по споразумението.

Израел прогнозира, че ако европейските сили се присъединят към Вашингтон за възобновяване на санкциите срещу Техеран, това може да предизвика иранците да започнат преговори за по-ограничено ядрено споразумение.

Нетаняху се зарече, че Израел ще продължи да прави всичко необходимо, за да предотврати Иран да се сдобие с ядрено оръжие.

Вчера външните министри на ЕС не направиха заключения за това какви действия следва да се предприемат, за да се предотврати конфликт между САЩ и Иран.

Но предполагайки, че неспазването на споразумението от страна на Иран е незначително, това може да разгневи САЩ, които през миналата седмица предупредиха, че ще затегнат санкциите срещу Иран заради нарушенията му.

Тръмп напуснал иранската сделка напук на Обама

Тръмп напуснал иранската сделка напук на Обама

Според подалия оставка британски посланик в САЩ, това е "дипломатически вандализъм"