Иран отваря граничен пункт с Иракски Кюрдистан, който беше закрит след референдум за независимост в кюрдската област, съобщават ирански държавни медии, цитирани от "Ройтерс".

"След референдума и промените в района на Кюрдистан нашите граници с иракския район на Кюрдистан бяха затворени ... днес границата и пункта Башмак са отворени", коментира Яхангир Бахши, ръководител на митницата за преминаване на границата, според Агенция за радиорпредаване на Ислямска република Иран (IRIB).

Иран отрече да е затворил границата си със Северен Ирак

Иран отрече да е затворил границата си със Северен Ирак

Като се вземе под внимание развитието в Иракски Кюрдистан...

Припомняме, преди десетина дни беше съобщено, че Иран затваря границата си със Северен Ирак в отговор на референдума за независимост в Иракски Кюрдистан. "Като се вземе под внимание развитието в Иракски Кюрдистан, Иран затвори граничния пункт "Башмак" с Иракски Кюрдистан", отбеляза тогава иранската агенцията "Тасним", но не се позова на официален източник.

Впоследствие външното министерство на Иран отрече информацията, че е затворена границата с Ирак.

Също така, Иран наложи и ембарго на износа и вноса на горива към и от Иракски Кюрдистан, според иракски медии. 

На всички транспортни компании и шофьори се нарежда да преустановят превоза на горива между Иран и Иракски Кюрдистан "до по-нататъшно известие", съобщава сайтът на държавния оператор, цитирайки директивата на министерството на транспорта.

Иран наложи ембарго на горивото на кюрдите

Иран наложи ембарго на горивото на кюрдите

Иран и Ирак с военни учения на границата