Иран наложи ембарго на износа и вноса на горивa към и от Иракски Кюрдистан, съобщава АФП, позовавайки се на иракски медии. Това се случва в отговор на спорния референдум за независимост на региона.

САЩ не признават референдума на кюрдите в Ирак

САЩ не признават референдума на кюрдите в Ирак

Рекс Тилърсън заяви подкрепа за единството на Ирак...

На всички транспортни компании и шофьори се нарежда да преустановят превоза на горива между Иран и Иракски Кюрдистан "до по-нататъшно известие", съобщава сайтът на държавния оператор, цитирайки директивата на министерството на транспорта.

Прекратяват всички полети от чужбина до Иракски Кюрдистан

Прекратяват всички полети от чужбина до Иракски Кюрдистан

Във вторник Ирак постави ултиматум на Кюрдистан да предаде летищата си

Иракските кюрди гласуваха с мнозинство за независимост на нерегламентирания референдум в понеделник, което предизвика сериозно повишаване на напрежението в региона.

Правителствата на Иран и Ирак ще проведат и военни учения на границата си, става ясно от иранската държавна телевизия, според "Ройтерс".

Тези действия се случват в рамките на усилията на Техеран да подкрепи Багдад след референдума за кюрдска независимост.

Ирак даде 3-дневен ултиматум на Кюрдистан да предаде летищата си

Ирак даде 3-дневен ултиматум на Кюрдистан да предаде летищата си

Заплашват ги с международно въздушно ембарго

Държавната телевизия цитирала военен говорител, който заявил, че решението за провеждане на военните тренировки е взето на среща на иранските военни командири, които също се споразумяли "за мерки за установяване на гранична сигурност и за подкрепа от иракските сили, които ще бъдат разположени на граничните пунктове".