Иран показа мобилна противоракетна система земя-въздух с далечен обсег собствено производство, съобщават иранските държавни медии, цитирани от "Ройтерс".

Това става в момент на нарастващо напрежение между Иран и САЩ. Иран свали американски военен разузнавателен дрон в Персийския залив с ракета земя-въздух през юни. Според него американският дрон се е намирал в неговото въздушно пространство, но САЩ твърдят, че е бил в международното въздушно пространство.

Зариф: Иран може да е непредсказуем като САЩ при Тръмп, но това води до хаос

Зариф: Иран може да е непредсказуем като САЩ при Тръмп, но това води до хаос

Иран ще спази ядрената сделка и без САЩ, ако Европа го направи, с война губят всички

Държавната телевизия показа президента Хасан Рохани да присъства на церемония по показването на системата Бавар-373, която иранските медии определиха за конкурент на руската противоракетна система С-300.

Показването на системата стана в деня на Националната военна промишленост на Иран. Ислямската република разви голяма вътрешна оръжейна индустрия на фона на международните санкции и ембарго, които ѝ попречиха да внася много оръжия.

Западните военни анализатори твърдят, че Иран често преувеличава възможностите на оръжията си, макар че притесненията във връзка с неговата програма за балистични ракети с далечен обсег допринесоха за това Вашингтон през миналата година да се оттегли от ядреното споразумение, което Иран подписа със световните сили през 2015 г. за ограничаване на ядрените му амбиции в замяна на облекчаване на икономическите санкции.

В речта си Рохани каза, че "сега, когато нашите врагове не приемат логиката, ние не можем да отговорим с логика".

Той добави: "Когато врагът изстрелва ракета срещу нас, ние не можем да произнесем реч и да кажем: "Г-н Ракета, моля, не удряйте нашата страна и нашите невинни хора. Изстрелващ ракета сър, ако може моля натиснете бутона и самоунищожете ракетата във въздуха."

Иран развива своя собствена военна промишленост от 1992 г. насам.