В неделя иранските съдебни власти потвърдиха смъртната присъда на шведско-ирански дисидент за "тероризъм" - решение, което Стокхолм осъди като "нехуманно".

Хабиб Чааб е задържан в Иран от октомври 2020 г., след като изчезва по време на посещение в Турция, и е изправен пред съда в Техеран, който не признава двойното гражданство.

Чааб, осъден за "корупция на земята" заради ръководенето на бунтовническа група, беше осъден на смърт на 6 декември.

В неделя уебсайтът на съдебната система Mizan Online съобщи, че Върховният съд на Иран е потвърдил присъдата.

"Смъртната присъда на Хабиб Фараджола Чааб по обвинение в корупция на земята... беше одобрена от Върховния съд", съобщи Mizan.

САЩ отрече да е сключвал споразумение с Иран за размяна на затворници

САЩ отрече да е сключвал споразумение с Иран за размяна на затворници

От Белия дом заявиха, че единствената цел е да освободят задържаните в Иран американци

Министърът на външните работи на Швеция Тобиас Билстрьом заяви, че шведското правителство и дипломатите в Техеран "работят интензивно, за да получат повече яснота" по случая на Чааб.

"Смъртната присъда е нехуманно и необратимо наказание и Швеция, заедно с останалите страни от ЕС, осъжда използването ѝ при всички обстоятелства", заяви Билстрьом в имейл до АФП.

Mizan съобщи, че Чааб е осъден за "формирането, управлението и ръководството на бунтовническа група, наречена "Харакат ал-Нидал", както и за планирането и изпълнението на множество терористични операции в провинция Хузестан".

Иран обвинява "Харакат ал-Нидал" в "сътрудничество с други терористични групи", включително в нападението през 2018 г. срещу военен парад в Ахваз, столицата на провинция Хузестан, при което според властите са загинали 25 души и са били ранени почти 250.

Чааб е последното лице, осъдено на смърт заради членство в "Харакат ал-Нидал" или "Арабско движение за борба за освобождение на Ахваз", което Иран смята за "терористична група".

Иранските прокурори заявиха, че основната цел на групата е "разпадането на иранската провинция Хузестан" в югозападната част на страната.

Според прокуратурата други лидери на "Харакат ал-Нидал" се намират в Дания, Нидерландия и Швеция, като групата получава финансова и логистична подкрепа от Саудитска Арабия.

Миналата седмица Mizan заяви, че съдът в Ахваз е осъдил на смърт шестима членове на групата заради нападения, извършени по "нареждане на техните европейски лидери".

Sky News: Иран тайно доставя на Русия куршуми, ракети и снаряди

Sky News: Иран тайно доставя на Русия куршуми, ракети и снаряди

Русия е получила два кораба с боеприпаси

Те са били признати за виновни за "въоръжени операции" в периода 2017-2019 г., при които са били убити четирима души, включително един войник и двама членове на иранските паравоенни сили "Басидж", се казва в доклада.

Иранската държавна телевизия е излъчила видеозапис на Чааб, в който той поема отговорност за нападението на военния парад през 2018 г. и признава, че работи със саудитските разузнавателни служби.

Богатият на петрол Хузестан е дом на голямо арабско малцинство и жителите му отдавна се оплакват от маргинализация.

Според правозащитни организации, сред които и Amnesty International, Иран екзекутира повече хора годишно от всяка друга държава с изключение на Китай.

По данни на съдебната система от началото на годината трима граждани с двойно гражданство, включително Чааб, са осъдени на смърт или екзекутирани по обвинения, свързани със сигурността.

През януари съдебната власт екзекутира Алиреза Акбари, бивш ирански служител с британско гражданство, който беше осъден за шпионаж, което доведе до ново напрежение в напрегнатите връзки между Лондон и Техеран.

През февруари Революционният съд в Техеран осъди на смърт 67-годишния германо-ирански гражданин Джамшид Шармахд заради връзката му със смъртоносния бомбен атентат в джамия през 2008 г.

Предстои присъдата на Шармахд да бъде потвърдена от Върховния съд.

Най-малко 16 притежатели на западни паспорти, повечето от които с двойно гражданство, са задържани в Иран.

Техеран настоява, че всички те са били обект на подходящ съдебен процес.