Техеран призова президента на САЩ Доналд Тръмп да се откаже от рисковите ходове в Ирак и да преразгледа политиката си в региона, изявлението е от официалният представител на иранското външно министерство Абас Мусави, цитиран от ТАСС.

"Г-н Тръмп, вместо да предприемате опасни стъпки и неоснователни обвинения, по-добре внимателно прегледайте присъствието и действията на своите въоръжени сили в региона", цитира пресслужбата на външното министерство.

Тръмп разреши на Пентагона да отговори на атаката в Ирак

Тръмп разреши на Пентагона да отговори на атаката в Ирак

Еспър: Не може да стреляте по наши бази и да убивате американци и да ви се размине

Мусави добави, че "САЩ не могат да прехвърлят отговорността за незаконното си присъствие в Ирак на други." Така представителят на Министерството на външните работи реагира на изявленията на Тръмп за участието на Иран в атаки срещу американските сили в региона.

Според Мусави, тези действия са "реакцията на хората в Ирак на убийството (от американци) на иракски бойци и военни лидери".

В сряда двама американски военни и един от друга коалиционна държава бяха убити при обстрели в базата Ал Таджи в Ирак. Освен това са ранени 12 войници. Тръмп обвини за атаката шиитски групировки, поддържани от Иран и Техеран.

След обстрела на военновъздушната база Ал Таджи, коалицията започна серия от атаки срещу лагерите на иракските шиитски формирования "Ал Хашд Ал Шааби" в района на сирийския град Абу-Кемал на границата с Ирак. Според сирийските правозащитници 18 души са загинали в резултат на нападенията.

САЩ отговориха на атаката в Ирак

САЩ отговориха на атаката в Ирак

След нареждането на Тръмп