Иран е привикал швейцарския посланик, за да осъди "безотговорното" твърдение на американския посланик в ООН, че Техеран е доставил ракетата, изстреляна по Саудитска Арабия от Йемен на 4 ноември, съобщава иранската агенция "Тасним".

Швейцарското посолство представлява американските интереси в Техеран, където Вашингтон няма дипломатическа мисия от 1980 г., когато ирански студенти взеха 52-ма американски заложници в продължение на 444 дни.

Подкрепяните от Иран йеменски бунтовници изстреляха ракета към Рияд

Подкрепяните от Иран йеменски бунтовници изстреляха ракета към Рияд

ПРО-то на Саудитска Арабия прихванало ракетата южно от столицата

"Категоричният протест на Иран срещу безпочвеното и провокативно твърдение на (Ники) Хейли беше предаден на швейцарския посланик", изтъкна говорителят на иранското външно министерство.

През миналата седмица Хейли представи части от ирански оръжия, доставени на свързаните с Иран бунтовници хуси в Йемен, определяйки това като убедително доказателство, че Техеран е нарушавал резолюциите на ООН. Иран отрича твърдението.

Съгласно резолюция на ООН, в която е внедрена ядрената сделка, постигната между Иран и световните сили през 2015, на Техеран е забранено да доставя, продава и прехвърля оръжия извън страната без одобрението от Съвета за сигурност на ООН.

Вашингтон призна, че не може да каже точно кога оръжията са прехвърлени на хусите, а в някои случаи не могат да кажат и кога са били използвани.