Върховният лидер на Иран аятолах Али Хаменеи призова за "пълно освобождение" на Палестина от "тумора" Израел, подновявайки отказа на правителството си да признае правото на Израел да съществува, предава "Франс прес".

Хаменеи е говорил по време на шестата международна конференция в подкрепа на палестинската интифада (въстание), едно от редицата показни събития, които властите в Техеран организират в знак на солидарност с палестинците.

"Този раков тумор, от самото му начало, нарасна постепенно и неговото лечение също трябва да става постепенно", изтъкнал Хаменей по време на реч, предавана на живо по държавната телевизия.

"Множеството интифади и продължителната съпротива успяха да постигнат много важни цели. Те продължават да напредват към другите си цели, в крайна сметка до пълното освобождение на Палестина", добавил той.

От Ислямската революция през 1979 г. насам Иран е непреклонен в противопоставянето си на Израел и предоставя широка подкрепа за палестинските екстремистки групировки.

Иран подкрепи силно двете палестински интифади от 1987-1993 и 2000—2005 г.

Твърдолинейният Махмуд Ахмадинеджад, който беше президент от 2005 до 2013 г., призоваваше Израел да бъде "изтрит от картата", коментар, който предизвика международно осъждане.

Ирански официални лица заявиха, че призивът се отнасял към държавата, не към хората, и подчертаха, че Ислямската република има своя собствена еврейска общност.

Ала възобновената отпратка на Хаменей към Израел като "тумор" идва, след като новият американски президент Доналд Тръмп напълни администрацията си с назначения с крайни произраелски и антиирански възгледи.

Изборът на Тръмп за посланик в Израел, Дейвид Фридман, публично призова сунитските арабски държави да се съюзят с еврейската държава срещу шиитски Иран.