Иран прие поправка на международно неодобряван закон, свързан с налагане на смъртно наказание за прелюбодеяние чрез хвърляне на камъни. Според поправката се позволява на съдиите да налагат различна форма на екзекуция, информира „Франс прес".

Спорната практика, при която се хвърлят камъни към осъдения, е критикувана от организации за защита на човешките права и международни органи. Западните страни призовават Иран да изостави тази практика.

В член на Ислямския Наказателен кодекс на Иран, публикуван тази седмица, се отбелязва, че „ако не съществува възможност за прилагане на присъдата чрез хвърляне на камъни", съдията по делото може да нареди друга форма на екзекуция като крайното й одобрение ще се осъществи от съдебната власт.

В члена не се обяснява какво означава, ако не съществува възможност за хвърляне на камъни.

Обикновено в Иран екзекуциите се изпълняват чрез обесване.

Според иранската интерпретация на Шариата, влязъл в сила в страната от революцията през 1979 година, изневярата се наказва с хвърляне на камъни към осъдения.

Жените се заравят с хвърлените камъни до рамената, а мъжете само до кръста. Те са пощадени, ако успеят да оцелеят и се освободят.

Убийството, изнасилването, въоръженият грабеж, трафикът на наркотици се наказват със смърт в Иран. Ислямската република, заедно с Китай, Саудитска Арабия и САЩ са страните с най-много извършени екзекуции годишно.

Най-малко 150 души са убити с камъни в Иран от 1980 година, според Международни комисии срещу екзекуциите и хвърлянето на камъни през 2010 година.

Според местна медия иранските депутати са премахнали напълно присъдата от законопроекта, който са приели. Но Съветът на пазителите, който включва духовници и юристи, трябва да одобри промените преди да влезе в сила.