Революционната гвардия на Иран е осуетила опит на САЩ да задържат танкер, превозващ петрол от Ислямската република в Оманско море. Това съобщи иранската държавна телевизия, уточнявайки, че инцидентът се е случил наскоро.

Потърсен за коментар, базираният в Бахрейн Пети флот на ВМС на САЩ отбелязъл, че е видял информации за инцидента, но към момента няма информация за предоставяне.

Иран предотврати нападение на пирати срещу петролен танкер в Арабско море

Иран предотврати нападение на пирати срещу петролен танкер в Арабско море

Корабът е бил приближен от четири лодки с въоръжени мъже

Иранската държавна телевизия уточни, че американските сили са използвали хеликоптери и военни кораби, за да се опитат да блокират танкер с ирански петрол в Оманско море. Иранската англоезична телевизия Press TV добави, че танкерът се е върнал в териториалните води на Иран.

Иран многократно предупреди САЩ за военните техните военни дейности в Персийския залив, заявявайки, че военноморските сили на гвардията са увеличили патрулите, за да осигурят преминаването на ирански кораби и да се борят с контрабандата на гориво.

Предоставяйки подробности за съобщения инцидент, Press TV допълни, че елитната Революционна гвардия е реагирала "незабавно", когато иранският петролен танкер е бил задържан в Оманско море.

Иран и Русия планират да подпишат военно споразумение

Иран и Русия планират да подпишат военно споразумение

Кремъл и Техеран ще се превъоръжават

"Членове от военноморските сили на Революционната гвардия извършиха хеликоптерна операция на палубата на задържания танкер, придобиха контрол над кораба и го насочиха обратно към териториалните води на Иран", отбеляза телевизията.

Напрежението между Техеран и Вашингтон се повиши във връзка с връщането на Иран към преговорите, насочени към съживяване на споразумението от 2015 г., съгласно което Иран съкрати ядрената си програма в замяна на премахване на глобалните санкции.

Високопоставеният служител по сигурността на Иран Али Шамхани подчерта, че преговорите ще се провалят, ако президентът на САЩ Джо Байдън не може да гарантира, че Вашингтон няма да се откаже от ядреното споразумение в бъдеще.

"Президентът на САЩ, който няма власт, не е готов да даде гаранции. Ако сегашното статукво продължи, резултатът от преговорите е ясен", написа Шамхани в "Туитър".

САЩ предупреждават с "други варианти" за Иран, ако дипломацията се провали

САЩ предупреждават с "други варианти" за Иран, ако дипломацията се провали

Израел пък си запази правото да се използва сила срещу Техеран