Иран и Русия планират да сключат споразумение, което включва военно сътрудничество, закупуване на оръжие и борба с тероризма, заяви иранският началник на щаба на армията Мохамад Багери.

"Този документ е в процес на подготовка. Лидерите на нашите страни имат пълно разбиране в разработването на този документ. Съответните отдели на нашите страни вече се включиха в тази работа и се надявам, че скоро ще завършим подготовката на този документ," каза Мохамад Багери в интервю за "Росия-24".

Иран и Пакистан ще правят общи военноморски учения

Иран и Пакистан ще правят общи военноморски учения

Мерки за укрепване на сигурността в региона

Висшият военен от Иран уточни още, че Иран все още не е готов да създаде военен блок с Русия, но не изключва такава възможност в бъдеще.

"Разбира се, че ще развиваме военно сътрудничество и в бъдеще може да стигнем до това, но досега нашите отношения все още не са достигнали такъв етап", каза Мохамад Багери, отговаряйки на въпрос за перспективите за създаване на съвместен военен блок на двете държави.

Тази седмица Багери проведе разговори в Москва с руския министър на отбраната Сергей Шойгу и началника на Генералния щаб на Русия Валери Герасимов.