Иран се завръща на масата за преговори с шестте международни посредници (Русия, Китай, САЩ, Франция, Великобритания, Германия) за обсъждане на проблема с иранската ядрена програма.

Това съобщи РИА Новости.

В женевската среща ще вземат участие заместник-министрите на външните работи на шестте преговарящи страни, както и върховният представител на ЕС за външната политика и сигурността баронеса Катрин Аштън.

Иран по традиция ще бъде представен от секретаря на Висшия съвет за национална сигурност Саид Джалили. Руската делегация ще се оглавява от заместник-министъра на външните работи Сергей Рябков.

Представители на ядрената шесторка обаче обявиха, че не се надяват на сериозни резултати от преговорите.

В навечерието на възобновяването на работата на шесторката Иран обяви, че разработва собствени находища на уран и смята да продължи програмата си въпреки всичко.

Иран твърди, че вече е подготвил първата партия уран от собствени находища за по-нататъшно обогатяване, независимо от други страни.

Западът коментира, че Иран не разполага с достатъчно уранов резерв, който да обезпечи нуждите на ядрената й енергетика. Тогава възниква въпросът как страната смята да използва неголямото количество от нискообогатен уран, пригоден за производство на ядрено оръжие.