Върховният водач на Иран аятолах Али Хаменеи заклейми като "сатанински" плана на САЩ за разрешаване на израелско-палестинския конфликт и прогнозира, че мюсюлманските страни несъмнено щели да попречат предложението да бъде осъществено на практика, съобщава "Франс прес".

Президентът на САЩ Доналд Тръмп разкри своя дългоочакван план за мир в Белия дом вчера.

Ключовите точки от мирния план на Тръмп за Близкия изток

Ключовите точки от мирния план на Тръмп за Близкия изток

Мирният план за Близкия изток подкрепя позицията на Израел по всички спорни въпроси

"За ужас на американските политици, сатанинската, пагубна политика на САЩ по отношение на Палестина - така наречената "Сделка на века" - никога няма да даде плод по Божията милост", написа Хаменеи в официалния си профил в "Туитър".

"За евреизирането на Ал Кудс (Йерусалим) и казвайки, че трябва да е под контрола на евреите, те говорят глупаво и неразумно", каза той, използвайки арабско име за Йерусалим.

Ердоган: Планът на Тръмп Израел да получи Йерусалим е абсолютно недопустим

Ердоган: Планът на Тръмп Израел да получи Йерусалим е абсолютно недопустим

Йерусалим е свещен за мюсюлманите

"Проблемът за Палестина никога няма да бъде забравен", продължи Хаменеи и допълни: "Палестинската страна и всички мюсюлмански страни определено ще им се противопоставят и няма да позволят да се реализира т. нар. "Сделка на века."

Планът предоставя на Израел голяма част от това, което той желае от десетилетия международна дипломация, а именно контрол над Йерусалим като "неделима" столица, а не град, който да споделя с палестинците. Планът също така позволява на Израел да анексира селищата на Западния бряг.

Абас отхвърли плана на Тръмп за Близкия изток

Абас отхвърли плана на Тръмп за Близкия изток

Мирна инициатива на Белия дом е пред провал

Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган също отхвърли предложението на Тръмп, като настоя: "Планът да се даде Йерусалим на Израел е абсолютно неприемлив."

Американският съюзник в Персийския залив Катар обаче заяви, че приветства усилията на САЩ за постигане на "дългогодишен мир", като същевременно предупреждава, че той е недостижим без отстъпки за палестинците.

Палестинците гневно отхвърлиха целия план.

Турция и Иран осъдиха плана на Тръмп

Турция и Иран осъдиха плана на Тръмп

Пречки пред мирната инициатива на Белия дом