Иран отхвърли "безпочвените" обвинения от страна на новия държавен секретар на САЩ Майк Помпео, който заклейми Техеран заради неговата "амбиция да доминира в Близкия изток", съобщава "Франс прес".

Попмео разкритикува остро Техеран по време на бърза обиколка на съюзниците на САЩ в Близкия изток, преди важното решение на Белия дом дали да се откаже от историческото ядрено споразумение, сключено през 2015 г. с Иран.

САЩ зоват света да санкционира Иран

САЩ зоват света да санкционира Иран

Заради програмата за балистични ракети

Говорейки по време на посещението си в най-големия противник на Иран и ключов американски съюзник Саудитска Арабия само няколко дни след встъпването си в длъжност, Помпео обвини Техеран за дестабилизирането на Близкия изток чрез подкрепата си за президента на Сирия Башар Асад и за бунтовниците в Йемен.

"Коментарите на държавния секретар на САЩ относно присъствието и ролята на Ислямска република Иран в някои страни в региона са повторение на абсурдни и безпочвени обвинения", коментира говорителят на иранското външно министерство.

Присъствието на Иран в Сирия и Ирак е в отговор на исканията на правителствата на двете страни и е част от "борбата срещу тероризма в региона", допълни той.

"Това подпомагане ще продължи, докато тези правителства се нуждаят от помощ в тази борба", изтъкна още говорителят.

САЩ подкрепиха Израел срещу Иран

САЩ подкрепиха Израел срещу Иран

Техеран трябва да бъде наказан

Той също така повторил предишните изявления на иранското правителство, в които се отричат обвиненията на Саудитска Арабия и САЩ, че Иран доставя оръжия на бунтовниците хуси в Йемен, които са подкрепяни от Техеран.

Такива обвинения са "фалшив проблем, създаден единствено с цел отклоняване на вниманието на международното обществено мнение от зверствата, извършени от Саудитска Арабия при нейните ежедневни атаки" в Йемен, подчерта говорителят.

Доминираният от шиитския ислям Иран и сунитска Саудитска Арабия, които прекъснаха дипломатическите си отношения през януари 2016 г., са вкопчени в борба за влияние в региона и подкрепят противникови страни в Ливан, Сирия и Йемен.

Техеран изпрати "военни съветници" и хиляди ирански и афганистански "доброволци" да се бият в Сирия и Ирак.