Иран е привикал посланика на Южна Корея заради информации в медиите, че иранските представители на Зимните олимпийски игри в южнокорейския зимен център Пьонгчанг няма да получат най-новия мобилен телефон на технологичния гигант "Самсунг", даден като подарък на повечето други спортисти, съобщава "Ройтерс".

Според информациите 4000 от най-новите смартфони на "Самсунг" на стойност 1 100 долара са били дадени на спортисти, участващи на Олимпийските игри, но спортисти от Иран и Северна Корея ще бъдат изключени заради санкциите срещу двете страни.

Говорителят на иранското външно министерство Бахрам Касеми, цитиран от държавната новинарска агенция ИРНА, заяви, че на южнокорейския посланик му е било заявено, че "ако "Самсунг" не се извини за неразумните си действия, това ще засегне сериозно търговските отношения на "Самсунг" с Ислямска република Иран".

От "Самсунг" са посочили, че нямат коментар относно информацията, тъй като Международният олимпийски комитет (МОК) отговаря за раздаването на подаръци на Олимпийските игри.

От МОК са отказали да коментират темата. Организаторите на игрите в Пьонгчанг също са посочили, че отговорността за разпределението на телефоните е на МОК.

Тежките международни санкции, включително ограничения за пътуване и забрана за продажбата на луксозни стоки и спортна екипировка са усложнили опитите на южнокорейските организатори на Олимпиадата да осигурят на делегацията на Северна Корея същите придобивки, с които разполагат другите олимпийци.

Засега обаче не е ясно защо иранските спортисти няма да получат телефони "Самсунг", след като техните продукти са масово достъпни за продажба в Иран, който има добри дипломатически и търговски отношения с Южна Корея. Близо 18 млн. иранци имат телефони "Самсунг".