Бахрам Гасеми, говорител на външното министерство на Иран, настоя, че САЩ са се провалили в упражняването на своето влияние в Близкия изток, въпреки че харчат "милиарди долари".

Той реагира на искането на специалния представител на САЩ за Иран Брайън Хук, който заяви, че правителството в Техеран би искало да превърне Ирак в една от неговите провинции.

САЩ удължават санкциите срещу Иран

САЩ удължават санкциите срещу Иран

С една година се удължават мерките

Президентът на Иран Хасан Рохани днес приключва тридневното си държавно посещение в Ирак, където иранската делегация подписа множество търговски и бизнес споразумения и гарантира доставките на електроенергия и природен газ за съседната страна.

Коментарите на Хук са "натрапнически и непрофесионални", а подходът на САЩ е "агресивен" и "военен", допълни Гасеми. Той подчерта, че администрацията на президента Доналд Тръмп трябва да осъзнае, че периодът на нейната "намеса" е приключил. Иран и Ирак не се нуждаят от разрешението на никого, за да имат "стратегически и приятелски отношения", настоя той.

Иран обвини САЩ в опит за преврат

Иран обвини САЩ в опит за преврат

Иран е в икономическа и психологическа война с Америка

Междувременно секретарят на Върховния съвет за национална сигурност на Иран Али Шамхани изтъкна, че някои страни в региона харчат пари за "подозрителни ядрени проекти", като предупреди, че подобни заплахи ще принудят Техеран да преразгледа отбранителната си стратегия.

"Някои страни в региона харчат петродоларите си за подозрителни ядрени проекти, които могат да застрашат сигурността на света", изтъкна Шамхани, цитиран от местната агенция "Фарс".

"Нови подобни заплахи ще ни принудят да преразгледаме стратегията си, базирана на природата и географията на новите заплахи и да прогнозираме нуждите на страната и въоръжените сили", добави той.

Иран се подиграва на Тръмп за провала на срещата с Ким

Иран се подиграва на Тръмп за провала на срещата с Ким

"Подиумите, снимките и внезапните обръщания на политиката не правят сериозна дипломация"