Иранският външен министър Мохамед Джавад Зариф се подигра с американския президент Доналд Тръмп заради провала на срещата на върха за ядреното разоръжаване на Северна Корея, като се зарече, че Вашингтон няма да получи по-добро ядрено споразумение с Иран от това, от което извади САЩ през миналата година, съобщава "Ройтерс".

Втората среща между Тръмп и севернокорейския държавен ръководител Ким Чен-ун се разпадна заради санкциите, като двете страни дадоха противоречиви сведения за това какво точно се е случило, повдигайки въпроси за бъдещето на преговорите за ядрено разоръжаване.

Ким Чен-ун и Доналд Тръмп не постигнаха споразумение заради санкциите
на живо

Ким Чен-ун и Доналд Тръмп не постигнаха споразумение заради санкциите

САЩ не са склонни да сключат сделка с КНДР

"Президентът Тръмп трябва вече да е разбрал, че подиумите, снимките и внезапните обръщания на политиката не правят сериозна дипломация", написа Зариф в "Туитър".

"Бяха необходими 10 години голям труд плюс две години - буквално хиляди часове преговори, за да се изкове всяка дума от 150-те страници от ядреното споразумение" между Иран и световните сили, добави Зариф.

"Никога няма да постигнете по-добро споразумение", настоя иранският първи дипломат, който отново се зае със задачите си, след като иранският президент Хасан Рохани отхвърли подадената от него оставка по-рано тази седмица.

Президентът на Иран не прие оставката на външния министър Зариф

Президентът на Иран не прие оставката на външния министър Зариф

Зариф е уважаван по света заради заслугите му за ядреното споразумение

Говорителят на Белия дом Сара Сандърс коментира по-рано в "Туитър": "Президентът (Барак) Обама отказа да се оттегли от лошо споразумение с Иран. Президентът Тръмп отказва да направи същата грешка с Иран, Северна Корея или която и да е друга страна."

Масово се смята, че Зариф излезе по-силен след оставката си благодарение на подкрепата на Рохани, както и след подкрепата на редица умерени депутати, висш командир на Революционната гвардия и, скрито, на върховния лидер аятолах Али Хаменеи.

След като Тръмп се отказа от ядреното споразумение и през май 2018 г. възстанови американските санкции срещу Ислямската република, Зариф беше подложен на тежки критики от твърдолинейни противници, които го обвиниха, че продава страната си.