Оставката на иранския външен министър Мохамед Джавад Зариф не е била приета от президента на страната Хасан Рохани. Това обяви говорителят на иранското външно министерство, цитиран от местни медии.

"Всички интерпретации и анализи около причините зад оставката на външния министър Мохамед Джавад Зариф, извън това, което той публикува в своя профил в "Инстаграм", не са точни и, както каза днес началникът на канцеларията на президента, оставката не е приета", изтъкна говорителят Бахрам Касеми.

Зариф хвърли оставка като ирански външен министър

Зариф хвърли оставка като ирански външен министър

Обяви решението в "Инстаграм"

Зариф обяви, че подава оставка в публикация в "Инстаграм" вчера.

"Извинявам ви се за всички недостатъци ... през последните години по време на мандата ми като външен министър... Благодаря на иранския народ и власти", написа той.

По-рано мнозинството от иранските депутати подписаха писмо до иранския президент Хасан Рохани с искане Зариф да продължи мандата си като първи дипломат на Ислямската република.

Нетаняху не крие задоволството си от оставката на външния министър на Иран

Нетаняху не крие задоволството си от оставката на външния министър на Иран

"Докато съм тук, Иран няма да има ядрени оръжия"

Коментарите на Зариф показаха, че той може да е подал оставка заради натиска от твърдолинейни елементи, противопоставящи се на ролята му в договарянето на историческото ядрено споразумение със световните сили през 2015 година.

"Първо трябва да прочистим нашата външна политика от проблема с партийните и фракционни борби", настоя Зариф.

"Смъртоносната отрова за външната политика е външната политика да стане въпрос на партийни и фракционни борби", добави той.