Президентът на Иран Хасан Рохани обвини САЩ в организиране на заговор чрез използване на икономически натиск за сваляне на правителството на Ислямската република. Рохани отхвърли вероятността за провеждане на разговори с Вашингтон, информира "Ройтерс".

"Иран е в икономическа и психологическа война с Америка и съюзниците им...целта им е да променят режима...Но ние няма да им позволим, защото нашата държава и лидерство са обединени срещу враговете ни", обяви Рохани по време на реч в северния остан (провинция) Гилян.

Зариф не бил информиран за визитата на Асад в Техеран и решил да подаде оставка

Зариф не бил информиран за визитата на Асад в Техеран и решил да подаде оставка

Министерството на външните работи нямаше информация на никакво ниво

Иранският лидер подчерта, че ако сега Ислямската република се предаде на Вашингтон, това означава да се загърбят всички постижения от конституционното движение през 1905 г. до днес.

Рохани има предвид Персийската конституционна революция в Иран в периода 1905-1911 г.

Напрежението между Иран и САЩ се нажежи, след като президентът Доналд Тръмп изтегли държавата от ядрената сделка от 2015 г. през май 2018 г. Тръмп мотивира решението си с това, че споразумението не спира програмата на Техеран за балистични ракети и подкрепата за групировки в Сирия, Йемен, Ливан и Ирак.

Иран се подиграва на Тръмп за провала на срещата с Ким

Иран се подиграва на Тръмп за провала на срещата с Ким

"Подиумите, снимките и внезапните обръщания на политиката не правят сериозна дипломация"

Вашингтон върна санкциите срещу Иран в края на миналата година.

Великобритания, Франция, Германия, Русия и Китай са против едностранното решение на САЩ и се опитват да спасят сделката с Ислямската република.