Иранският външен министър Мохамед Джавад Зариф предупреди, че свалянето на руския боен самолет Су-24 от Турция ще изпрати грешен сигнал към терористите, предадоха световните информационни агенции. 

Според него, случилото се ще засили напрежението и влоши ситуацията в региона. Той припомни, че сирийският президент Башар Асад е атакуван от много страни, включително от "Ислямска държава" и турските действия ще покажат на джихадистите, че могат да действат безнаказано. 

Той е разговарял с руския си колега Сергей Лавров във вторник вечерта, но за това е било официално съобщено по-късно. 

Зариф е потвърдил пред Лавров иранската подкрепа и сътрудничество. 

Припомняме, Анкара вчера обяви, че турски Ф-16 е свалил руския самолет, след като е нарушил въздушното пространство на Турция. Според турската армия Су-24 е бил предупреден 10 пъти в рамките на 5 минути заради нарушение на въздушното пространство на Турция преди да бъде свален.

Русия от своя страна поддържа позицията, че самолетът не е нарушавал турското въздушно пространство и че е свален над сирийска територия. Това доведе до рязко влошаване на отношенията между Русия и Турция.

Eдиният пилот загина, а щурманът беше спасен при спецоперация на руски морски пехотинци в Сирия. Той твърди, че предупреждение от турска страна не е имало.