Иран успешно е тествал нова ракета "земя-земя", която има обсег от около 2,000 км.

Това е съобщил иранският президент Махмуд Ахмадинеджад по време на речта си в гр. Семнан, източен Иран, където е била тествана ракетата, предаде ИРНА.

По думите на Ахмадинеджад „Сейджил" 2 е много по-усъвършенствана и има по-добра горивна система от предишните ирански ракети.

„Сейджил" 2 също така има и по-дълъг обсег от „Шабаб" 3, която е смятана за най-добрата иранска ракета със среден обсег.

Западът беше дълбоко обезпокоен след тестването на „Шабаб" 3, чийто обсег е 1,300 до 2,000 км, което значи, че може да достигне всяка точка на територията на Израел - „най-големият враг" на ислямска република Иран.

След теста на „Сейджил" 1 официалната позиция на Вашингтон беше, че САЩ не могат да приемат подобни тестове, тъй като те нарушават поетите от Иран ангажименти към Съвета за сигурност на ООН.

„Иран трябва да се откаже от всякакви по-нататъшни подобни опити, ако наистина иска да спечели доверието на света", коментира тогава говорителят на Съвета за национална сигурност на САЩ Гордън Джондроу.

Припомняме, по-рано днес иранската изборна комисия оповести 4-те кандидати, които ще се борят за поста президент на страната. Сред тях е и настоящият президент Махмуд Ахмадинеджад, които ще се опита да спечели втори мандат.