Иран започна днес широкомащабни военни учения в Ормузкия проток, на излаза от Персийския залив, в които ще изстреля първите си крилати ракети от подводници, съобщава държавната новинарска агенция ИРНА, цитирана от "Ройтерс", които отбелязват, че това става във време на нарастващо напрежение със САЩ.

Повече от 100 кораба взимат участие в тридневните военни игри в обширен район, простиращ се от Ормузкия проток до Индийския океан.

"Учението ще обхване противопоставянето на редица заплахи, тестване на оръжия и оценка на готовността на оборудването и военнослужещите", изтъкна командирът на иранските военноморски сили адмирал Хосейн Ханзади.

Иран се размечта негови подводници да потапят самолетоносачи на САЩ

Иран се размечта негови подводници да потапят самолетоносачи на САЩ

Показа по държавната телевизия специално създадена анимация

"Изстрелването на ракети от подводници ще бъде извършено ... в допълнение към излитания на хеликоптери и безпилотни самолети от палубата на разрушителя "Саханд", допълни Ханзади.

Държавните медии уточниха, че Иран ще тества новата си подводница домашно производство "Фатех" ("Завоевател"), която е въоръжена с крилати ракети и беше пусната на вода през миналата седмица.

В миналото иранските власти са заплашвали да блокират Ормузкия проток, основен маршрут за петролните танкери, в отговор на всякакви враждебни действия от страна на САЩ, включително опити за спиране на иранския износ на петрол чрез санкции.

Иран показа нова далекобойна крилата ракета за 40-ата годишнина от революцията

Иран показа нова далекобойна крилата ракета за 40-ата годишнина от революцията

Ракетата земя-земя, наречена "Ховейзех", е с 1300 км обхват

Президентът на САЩ Доналд Тръмп оттегли страната от международното споразумение за ядрената програма на Иран и възобнови санкциите срещу Техеран. Той каза, че споразумението е дефектно, защото не е включило ограничения върху разработването на балистични ракети от страна на Иран или подкрепата му за проксита в Сирия, Йемен, Ливан и Ирак.

Иран разшири ракетната си програма, особено за балистичните си ракети.

Иран пусна на вода домашно произведения си разрушител "Саханд" през декември, който се твърди, че разполага със стелт системи за избягване на радари.

Американският самолетоносач "Джон Стенис" навлезе в Персийския залив през декември, слагайки край на дългото отсъствие на американски самолетоносачи в стратегическия воден път.

Иран показа нова крилата ракета "земя-земя" с обхват от 1300 км по-рано този месец по време на честванията, отбелязващи годишнината от Ислямската революция през 1979 г.

Западни експерти твърдят, че Иран често преувеличава способностите на своите оръжия, въпреки че има опасения относно неговите балистични ракети с голям обсег на действие.