Иран наложи санкции на американския посланик в Ирак, като причина за това изтъкна "терористични" действия срещу неговите интереси, като това е ответна мярка, след като Вашингтон постави в черния списък посланика на Техеран в Багдад, информира "Франс прес".

Матю Тюлър и двама други американски дипломати в Ирак "ефективно се ангажираха с организирането, финансирането, ръководството и извършването на терористични актове срещу интересите на правителството или гражданите" на Иран, се казва в изявление на външното министерство на Ислямската република, публикувано в "Туитър".

Освен това Иран ги обвини, че са участвали в убийството на висшия ирански генерал Касем Солеймани от американски удар с дрон близо до летището в Багдад през януари, както и в "подкрепа за екстремистки и терористични групировки" и налагането на американски санкции срещу Ислямската република.

Другите двама дипломати са заместникът на Тюлър Стив Фагин и Роб Уолър, ръководител на консулството на САЩ в Ербил, столицата на Иракски Кюрдистан в северната част на Ирак.

"Действията против Иран няма да останат без отговор", написа говорителят на външното министерство на Иран в "Туитър".

Вашингтон вчера наложи нови санкции срещу пет ирански юридически лица заради "нагли опити" да се намеси в изборите в САЩ на 3 ноември, като Техеран категорично отрече обвиненията.

Русия и Иран са се намесили в президентските избори в САЩ

Русия и Иран са се намесили в президентските избори в САЩ

Тези данни могат да бъдат използвани от чуждестранни участници

САЩ също така отделно включиха в черния списък посланика на Техеран в Багдад Ирадж Масджеди, описвайки го като "близък съветник" на Солеймани.

В отговор Масджеди заяви пред държавните медии, че е "доволен да чуе новината", че "терористичният и престъпен режим на САЩ отново ме постави в списъка на своите несправедливи санкции заедно с 80 млн. иранци".

Напрежението между враговете Техеран и Вашингтон се увеличи, след като президентът на САЩ Доналд Тръмп оттегли страната от историческото ядрено споразумение между Техеран и световните сили и отново наложи тежки санкции.

Напрежението се изостри през януари, когато американски удар с дрон уби Солеймани, който оглавяваше силите "Ал Кудс" на Иранската революционна гвардия.