Директорът на Националното разузнаване Джон Ратклиф заяви в сряда, че Иран и Русия са получили информация за регистрацията на избиратели в САЩ в опит да се намесят в изборите, включително Иран, представящ се като крайнодясната група "Горди момчета", за да изпрати плашещи имейли до избирателите, съобщи Си Ен Ен.

"Тези данни могат да бъдат използвани от чуждестранни участници, за да се опитат да предадат фалшива информация на регистрираните избиратели, за която се надяват, че ще доведе до объркване, ще засее хаос и ще подкопае доверието ви в американската демокрация", каза Ратклиф.

Иранците са отговорни за електронна кампания за сплашване на гласоподаватели, която е направена така, че да изглежда, че идва от "Гордите момчета", а също така разпространява дезинформация за измамите на избирателите чрез видео, свързано в някои от имейлите.

Американските разузнавателни агенции са предупреждавали и преди, че Иран може да се опита да се намеси в президентските избори и че Русия се опитва да му помогне, припомня Ройтерс.

За операцията по сплашване на избиратели очевидно са използвани имейл адреси от списъците на избиратели, които съдържат партийните предпочитания, домашен адрес и могат да включват и имейл адрес и телефон, пояснява АП.

САЩ няма да оставят без отговор новите опити за чуждестранна намеса в хода на американските избори, предупреди шефът на американското разузнаване.

Заплашителните имейли се разследват, а източник от разузнаването заяви, че все още не е ясно кой стои зад тях.