Иран предаде на МААЕ писмо с условията по договора за обмен на ниско за високо обогатен уран, който сключи преди дни с Турция и Бразилия.

Тристранната договореност бе постигната на 17 май на среща в Техеран, припомнят световните агенции.

Според документа обмяната ще бъде осъществявана на турска територия и Иран е готов да изпрати в Турция 1200 тона от своя нискообогатен уран и очаква срещу него да получи 120 килограма обогатен до 20%, пригоден да се използва за създаване на ядрена енергия.

Малко след подписване на споразумението Техеран увери, че ще уведоми писмено МААЕ за параметрите по сделката, припомня агенция Новости.

Припомняме, през миналата година споразумението, което МААЕ предаде на Иран и което в крайна сметка Ислямската република не подписа, предвиждаше Техеран да предаде 1200 тона нискообогатен уран (70% от общото количество) на Русия, която трябваше да дообогати този уран до 20% и да го върне на Иран.

Ден след като Техеран се включи към тристранното споразумение държавният секретар Хилъри Клинтън обяви, че Вашингтон, Москва и Пекин са постигнали договореност по нова резолюция на Съвета за сигурност към ООН.

Това на практика означава засилване на санкциите, но в момента представителите в шесторката водят преговорите.

Ситуацията около ядрената програма на Иран обаче отново се усложни след като в началото на февруари месеци президентът Махмуд Ахмадинеджад обяви, че Техеран е произвел вече първия си обогатен до 20% уран, както и за други успехи в ядрената програма.