Иранският елитен корпус на гвардейците на ислямската революция (IRGC) залови екипажа и товара на чуждестранен кораб, превозващ 11 милиона литра (2,9 милиона галона) контрабандно гориво. Това съобщиха местните власти, цитирани от Ал-джазира.

Ръководителят на съдебната власт на южната провинция Хормозган, Моджтаба Гахремани, обяви в понеделник, че военноморските сили на IRGC са конфискували кораб във водите на Персийския залив. Капитанът и екипажът на този чуждестранен танкер също са задържани, тъй като разследванията и съдебните процедури са в процес на завършване, добави той.

Националността на кораба или неговия екипаж не беше обявена. Стойността на неговия товар възлиза на 2,2 трилиона риала (около 6,6 милиона долара).

По думите на служителят на съдебната власт. всички кораби, които са доставили гориво на танкера-нарушител, също ще бъдат подложени на наказателно преследване.

Гахремани посочи, че арестуваните контрабандисти ще бъдат наложени финансова санкция до 10 пъти стойността на конфискувания товар в допълнение към получаването на присъди затвор. Корабът ще бъде конфискуван в полза на иранското правителство.

Властите в Иран задържаха чужд кораб в Персийски залив

Властите в Иран задържаха чужд кораб в Персийски залив

Плавателният съд превозвал контрабандно гориво