Говорителят на външното министерство на Иран обяви, че мирният план на САЩ за Близкия изток, който ще бъде представен на международна конференция в Бахрейн тази седмица, е "срамен" и "обречен на провал".

"Тази конференция и продажбата на Палестина няма да доведат доникъде", настоя говорителят Абас Мусави, цитиран от иранската агенция ИСНА.

Икономическата визия на американския президент Доналд Тръмп като част от по-широкия план за разрешаване на израелско-палестинския конфликт беше неочаквано публикуван в събота.

Палестина отхвърля предложения за 50 млрд. долара на Къшнър

Палестина отхвърля предложения за 50 млрд. долара на Къшнър

Израел приветства мирния план

Планът, публикуван три дни преди срещата в Бахрейн, подчерта потенциалните инвестиции в размер на 50 млрд. долара през следващото десетилетие.

Повече от половината средства (28 млрд. долара) се предвижда да отидат за Западния бряг и Ивицата Газа, докато останалите ще бъдат разделени между Йордания, Египет и Ливан.

Мусави също така разкритикува Андрю Мърисън, британският министър за Близкия изток, за коментарите му след посещение в Техеран. Мърисън заяви, че Иран почти със сигурност носи отговорност за неотдавнашните атаки срещу петролни танкери в Оманския залив.

"Това, което каза (Мърисън) след срещите, не беше конструктивно. Изглежда, че Великобритания се обвързва с Америка заради вътрешните си проблеми и кризата с Брекзит", подчерта Мусави.