Иран е оборудвал своя флот на Революционната гвардия с дронове и ракети с обсег от 1000 км, съобщиха иранските информационни агенции в събота, цитирани от Reuters.

Действията идват дни, след като САЩ обяви, че обмисля да постави въоръжена охрана на търговски кораби, преминаващи през Ормузкия пролив в Персийския залив с цел спиране на Иран да завзема и тормози цивилни плавателни съдове. Техеран обикновено твърди, че задържаните кораби са извършили нарушения на корабоплаването.

"Различни видове дронове... и няколкостотин крилати и балистични ракети с обсег от 300 до 1000 км са сред системите и оборудването, които днес бяха добавени към способностите на гвардейския флот", посочи държавната информационна агенция ИРНА.

Командирът на ВМС на Революционната гвардия Алиреза Тангсири обясни пред държавната телевизия, че новите ракети имат по-добра точност, както и по-голям обсег. Също така крилатите ракети могат да атакуват няколко цели едновременно и командите могат да се променят дори след излитане.

Припомняме, че хиляди американски морски пехотинци и моряци както на десантния кораб USS Bataan, така и на USS Carter Hall, десантен кораб, са на път към Персийския залив.

Тези морски пехотинци и моряци биха могли да осигурят гръбнака на всяка мисия на въоръжена охрана в пролива, през който минават 20% от целия световен суров петрол. Морските пехотинци и моряците от флота ще осигурят сигурността само при поискване от участващите кораби.

САЩ вече изпратиха бойни самолети A-10 Thunderbolt II, изтребители F-16 и F-35, както и разрушителя USS Thomas Hudner в региона заради действията на Иран в морето.

Подновените военни действия идват, когато Иран обогатява уран по-близо от всякога до нивата за оръжия след пропадането на ядрената сделка от 2015 г. със световните сили.

САЩ трупат сили в Персийския залив

САЩ трупат сили в Персийския залив

Двете страни не са се сблъсквали пряко от десетилетия