Иран в четвъртък директно призна обвинение, приписвано на международни инспектори, че е обогатил уран до 84% чистота за първи път, което би поставило Ислямската република по-близо от всякога до създаване на ядрено оръжие, предава Асошиейтед Прес.

Признанието от новинарски уебсайт, свързан с висшите кръгове на иранската теокрация, подновява натиска върху Запада да се заеме с програмата на Техеран, която беше ограничена от ядреното споразумение от 2015 г., от което Америка едностранно се оттегли през 2018 г. Последваха години на атаки в Близкия изток.

Израелският премиер Бенямин Нетаняху, който наскоро се върна на премиерския пост в страната си, заплашва да предприеме военни действия, подобни на тези, когато навремето Израел бомбардира ядрени програми в Ирак и Сирия. Но докато при тези атаки не избухна война, Иран разполага с арсенал от балистични ракети, дронове и други оръжия, които той и неговите съюзници вече са използвали в региона.

Израел: Иран продава смъртоносни оръжия на 50 страни по света

Израел: Иран продава смъртоносни оръжия на 50 страни по света

Йерусалим пита какво ще се случи, ако Техеран се сдобие с ядрен арсенал

Признанието в четвъртък дойде от иранския уебсайт Nour News, свързан с Върховния съвет за национална сигурност на Иран, ръководен от върховния лидер аятолах Али Хаменей. Коментарите на Nour News следват дни на объркани коментари от страна на Иран, който не признава директно обвинението на инспектори от Международната агенция за атомна енергия, че страната е обогатила уран до 84 процента.

"Блумбърг" първо съобщи в неделя, че инспекторите са открили частици уран, обогатени до 84%. Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) не отрече доклада, като каза само, че "МААЕ обсъжда с Иран резултатите от последните дейности по проверка на агенцията".

В коментарите си в четвъртък Nour News призова МААЕ "да не става жертва на съблазняването на западните страни" и да обяви, че ядрената програма на Иран е "напълно мирна".

Не беше веднага ясно къде се предполага, че е станало обогатяването от 84%, въпреки че МААЕ каза, че е открила две каскади от усъвършенствани центрофуги IR-6 в подземното съоръжение "Фордо" в Иран, "свързани по начин, който е значително различен от декларирания режим на работа от Иран през ноември миналата година. Известно е, че Иран обогатява уран във "Фордо" до 60% чистота - на ниво, което експертите по неразпространение на ядрените оръжия вече казват, че няма гражданско приложение.

Иран също обогатява уран в ядрения си обект в Натанц.

Уранът за направата на атомни бомби трябва да бъде обогатен до 90 процента. Докато генералният директор на МААЕ предупреди, че Иран сега разполага с достатъчно уран, за да произведе "няколко" ядрени бомби, ако реши, вероятно ще са необходими още месеци, за да се създаде оръжие и евентуално да се намали по размер, за да се постави на ракета.

Иран разкри подземна военновъздушна база

Иран разкри подземна военновъздушна база

В нея са базирани изтребители и дронове