Иран разкри във вторник подземна база на военновъздушните сили, наречена "Орел 44", която е първата по рода си достатъчно голяма, за да побере изтребители, съобщи официалната информационна агенция IRNA, цитирана от Ройтерс.

Базата "Орел 44" е в състояние да съхранява и управлява бойни самолети и дронове, каза IRNA. В доклада не се уточнява местоположението на базата.

IRNA заяви, че това е една от най-важните бази на военновъздушните сили на страната, построена дълбоко под земята, в която са разположени изтребители, оборудвани с крилати ракети с голям обсег.

През май иранската армия даде подробности за друга подземна база, в която се помещават дронове, тъй като страната се опитва да защити военните си активи от потенциални въздушни удари от регионалния си враг Израел.

Иран отрича да строи завод за дронове с Русия

Иран отрича да строи завод за дронове с Русия

Ислямската република не заема страна във войната, нито планира да го направи

"Всяка атака срещу Иран от нашите врагове, включително Израел, ще получи отговор от нашите многобройни военновъздушни бази, включително "Орел 44", каза началникът на щаба на въоръжените сили на Иран Мохамад Багери пред държавната телевизия.

Припомняме, че на 29 януари бе съобщено за мистериозна експлозия във военен завод в иранския град Исфахан. Никой не пое отгорност за атаката, но по-късно Иран обвини Израел за нападение с дрон, като заяви, че то не е повлияло на отбранителните способности на страната.