Наргес Мохамади, иранска защитничка на правата на жените, намираща се в затвора, спечели Нобеловата награда за мир за 2023 г., предаде Ройтерс.

Тя е родена на 21 април 1972 г. в иранския град Зенджан. Мохамади е иранска активистка за правата на човека и вицепрезидент на Центъра за защитници на човешките права (DHRC), ръководен от лауреата на Нобелова награда за мир Ширин Ебади . През май 2016 г. тя беше осъдена в Техеран на 16 години лишаване от свобода за създаване и управление на "движение за човешки права, което се бори за премахване на смъртното наказание". 

През декември 2022 г., по време на протестите, предизвикани от смъртта в ареста на Махса Амини, Наргес Мохамади, в доклад, публикуван от Би Би Си, описва подробно сексуалното и физическо насилие над задържани жени. През януари 2023 г. тя представи шокиращ доклад от затвора, който описва подробно състоянието на жените в затвора "Евин", включително списък от 58 затворници и процеса на разпит и изтезанията, през които са преминали. 57 от тези жени са прекарали общо 8350 дни в карцера. 56 от тези жени са осъдени общо на 3300 месеца.

Мохамади каза в изявление за New York Times в петък, че глобалната подкрепа и признанието на нейното застъпничество за правата на човека я прави "по-решителна, по-отговорна, по-страстна и по-обнадеждена", според публикация в медийната платформа Х.

"Също така се надявам това признание да накара иранците да протестират за промяна по-силни и по-организирани. Победата е близо", е заявила Мохамади, водещ правозащитник.

Норвежки писател спечели Нобеловата награда за литература

Норвежки писател спечели Нобеловата награда за литература

Юн Фосе е отличен "за своите новаторски пиеси и проза, които дават израз на неизразимото"