Иранската революционна гвардия е убила петима членове на кюрдска сепаратистка групировка, участвала в нападения миналия месец в северозападната част на страната, съобщават ирански медии, цитирани от „Ройтерс”.

Петимата били отговорни за убийствата на двама членове на Революционната гвардия в Сардащ миналия месец и инженер, работещ там, съобщават от гвардията. Не се уточнява кога са били убити петимата.

„Петчленен екип на терористичната групировка „Партията за свободен живот на Кюрдистан” бяха идентифицирани в район близо до Сардащ и всички бяха убити от армията на Революционната гвардия", се отбелязва в съобщението на Революционната гвардия.  

Партията за свободен живот на Кюрдистан е забранена групировка в Иран, която се стреми към самоуправление на иранските кюрди и има връзки с турската екстремистка Кюрдска работническа партия.

Примирието между правителството и Партията за свободен живот на Кюрдистан беше подписано през 2011 г., след като Иран обяви, че ще спре екзекуциите на кюрдски политически затворници, ако Партията за свободен живот на Кюрдистан спре нападенията си.

И двете страни редовно нарушават споразумението, но в последните месеци броят на сблъсъците се покачи.

7 млн. кюрди в Иран съставляват около 10% от населението. Повечето живеят в Кюрдистан, район в северозападната част на границата с Ирак. Той е сред най-активните политически региони в Иран, където несъгласните не са толерирани.