Ирански дипломат твърди, че по време на задържането му в Ирак, е измъчван от агенти на ЦРУ.

Джалал Шафари, освободен във вторник, каза, че е бил разпитван за влиянието на Иран в Ирак и за подкрепата за някои иракски групи, съобщава РИА Новости, като се позовава на иранката осведомителна агенция.

Мъченията продължили с дни, а самото задържане траяло два месеца, твърди Шафари, втори секретар в иранското посолство в Багдад. Според агенцията пред журналисти той показал следи от мъченията. Кадри с него обаче не са разпространени, съобщи АП.

Шафари твърди, че е отвлечен от иракските сили под контрола на американската армия в Ирак, отведен е във военна база до багдадското летище и е разпитван на арабски и английски език.

Иран още преди обвини американските сили за отвличането на дипломата, а САЩ отрекоха всякаква връзка с това.

Днес говорителят на американското посолство в Багдад Лу Финтър каза, че американската страна многократно е заявила, че не е замесена в отвличане, задържане или освобождаване на Шафари.

В момента той е настанен в иранска болница.

Пред иранските медии дипломатът твърди, че е задържан на пазар в Багдад от хора, които се представили за служители на иракското министерство на отбраната и се придвижвали с автомобили на коалиционните сили.