След като иранският външен министър стартира дипломатическо турне днес в опит да спаси ядрената сделка, правителството се изправя пред нарастващ натиск от хардлайнери в Иран, които твърдят, че никога не е трябвало да се доверяват Запада, съобщава АФП.

Аятолах Али Джанати, ултра-консервативният ръководител на "Асамблеята на експертите", чиито отговорности включват избора на следващия върховен лидер коментира, че правителството не е успяло да гарантира интересите на страната. Президентът Хасан Рохани, трябва "да се извини на иранския народ за щетите, причинени с ядрената сделка", обясни Джанати.

Външният министър Мохамед Джавад Зариф пристигна в Пекин, първата спирка от обиколката му на останалите членове на ядрената сделка. Той ще посети Москва и Брюксел през следващите дни.

Отразявайки линията, възприета от върховния лидер Аятолах Али Хаменей, Джанати смята, че има малка вероятност европейците да осигурят необходимото, така че Иран да остане в сделката. Европейците "никога не са спирали да предприемат действия срещу Иран", пише той.

Обсъждат ядрената сделка с Иран във вторник

Обсъждат ядрената сделка с Иран във вторник

Ключова инициатива на Могерини

Ръководителят на революционната гвардия Мохамад Али Джафари също критикува "някои длъжностни лица", които "гледат на външни лица". "Надявам се, че последните събития ще ни накарат да сложим край на нашето доверие в Запада и европейците. Европейците многократно са повтаряли, че няма да могат да се противопоставят на санкциите в САЩ", коментира Джафари, цитиран от "Фарс".

Около 100 ирански депутати също са се подписали под законопроект към парламента, който ще определи ясен краен срок за правителството да "получи необходимите гаранции от европейците", без което Иран ще възобнови обогатяването на уран, според официалния уебсайт на парламента.

Веднага след оттеглянето на Тръмп от споразумението миналия вторник Рохани заяви, че е инструктирал Иранската организация за атомна енергия да се подготви за "промишлено обогатяване без ограничения", освен ако интересите на Иран не се гарантират от останалите страни в ядрената сделка.

Иран зове мюсюлманите да развиват науките, за да се освободят от хегемонията на САЩ

Иран зове мюсюлманите да развиват науките, за да се освободят от хегемонията на САЩ

"Ислямският народ трябва отново да достигне върховете на науката и цивилизацията"