Вождът на Иран аятолах Али Хаменеи призова за единство сред мюсюлманите и полагането на усилия за постигане на научен напредък, изтъквайки, че това би направило невъзможно за "враговете" като САЩ да доминират в ислямските страни, съобщава "Ройтерс".

Шиитски Иран си съперничи с присъдружната на Запада сунитска Саудитска Арабия за влияние в Близкия изток. Двете регионални сили подкрепят противоположни сили в конфликтите в Йемен и Сирия, както и съперничещи си политически групи в Ирак и Ливан.

САЩ хокат Иран, застрашавал световния мир и сигурност

САЩ хокат Иран, застрашавал световния мир и сигурност

"Категорично подкрепяме правото на Израел да се самоотбранява"

"Днес всяко движение, което води до взаимно разбиране на ислямските групи и секти, е добро нещо, а това събиране е пример за движението за обединение на ислямския народ", подчерта Хаменеи в коментари, публикувани на официалния му сайт.

"Научното движение трябва да се ускори и ислямският народ трябва отново да достигне върховете на науката и цивилизацията, така че враговете на исляма и американците да не могат да се разпореждат на ръководителите на ислямските страни", коментирал Хаменеи по време на среща за шиитските приноси в науката.

Иран често призовава за ислямско единство, което да помогне на Техеран в конфронтацията му с най-големия му враг САЩ.

Тръмп: Оттегляме се! Не трябва Иран да има атомна бомба
Обновена

Тръмп: Оттегляме се! Не трябва Иран да има атомна бомба

САЩ въвеждат и санкции срещу Техеран

Вашингтон във вторник се оттегли от ядреното споразумение с Иран, като това беше придружено от заплаха за санкции срещу всички чуждестранни фирми, които правят бизнес в Иран.

Техеран отрича да се стреми към сдобиването с атомни оръжия и твърди, че ядрената му програма е предназначена за мирни цели в области като електричество, селско стопанство и медицина.