Медиите в Иран се присмиват на позицията на ЕС по отношение на ядрената сделка от 2015 г., изоставена от Вашингтон и обвиняват германския външен министър, че демонстрира безсилие по време на разговори в Техеран, съобщава АФП.

След като американският президент Доналд Тръмп напусна споразумението през май миналата година, Европейският съюз многократно е подновявал своя ангажимент и обеща да възнагради спазването от страна на Иран на обещаните при сделката помощи за санкции.

Неуспехът й да намери ефективен механизъм, който да позволи на фирмите си да продължат да работят след повторното въвеждане на санкциите на САЩ, остави Техеран все по-разочарован.

Иран: САЩ не могат да очакват да останат в безопасност

Иран: САЩ не могат да очакват да останат в безопасност

Зариф обясни, че "който започне война с нас, няма да е този, който я завършва"

Силната критика от страна на ЕС през последния месец на решението на Иран да отвърне, като се обяви, че вече не е обвързана с някои от своите ангажименти, предизвика още повече гняв.

Ултраконсервативният вестник Javan публикува карикатура на първа страница, на която е изобразен външният министър Хайко Маас, с лента със свастика на ръката, хитлеристки мустаци и нацистки поздрав.

"Вонящите остатъци от нацизма и фашизма се проявяват в духа на най-слабата Европа в историята", пише в съпътстващата статия.

Европейският съюз "изпрати своя пратеник в Иран да каже" Европа не може да изпълни ангажиментите си без одобрението на Америка, но не може да приеме отказа на Иран да изпълни някои от своите ангажименти", допълва медията.

Снимка 428477

Източник: Туитър

ЕС не прави нищо за спасяване на ядрената сделка, недоволства Иран

ЕС не прави нищо за спасяване на ядрената сделка, недоволства Иран

До момента не сме видели практически и конкретни стъпки