ЕС се провали и не спаси ядреното споразумение от 2015 г., обяви иранското правителство, цитирано от "Ройтерс".

Всички официални изисквания за европейска разплащателна система за бартерна търговия с Иран, която има за цел да заобикаля санкциите на САЩ, са въведени и трябва да започне да работи отскоро, обяви германският външен министър Хайко Маас по време на посещение в Техеран.

Американски генерал видя "непосредствена" заплаха от страна на Иран

Американски генерал видя "непосредствена" заплаха от страна на Иран

Ген. Франк Макензи смята, че са изправени пред нападение всеки момент

Маас е в Иран за среща с иранския президент Хасан Рохани и колегата си Мохамед Джавад Зариф като част от усилията на ЕС да спаси ядреното споразумение с Ислямската република и да намали растящото напрежение между Техеран и Вашингтон.

"Това е инструмент от нов тип, така че не е лесно да бъде приведен в действие. Всички изисквания обаче са покрити и допускам, че ще можем да го ползваме в близко бъдеще", обяви Маас пред журналисти.

Франция, Великобритания и Германия създадоха специалната система Instex, която има за цел да защити част от икономиката на Иран от санкциите на САЩ.

Говорител на иранското външно министерство обаче разкритикува европейските държави, че не са успели да спасят ядрената сделка, след като президентът на САЩ Доналд Тръмп извади страната от споразумението през 2018 г. и върна санкциите.

САЩ: Русия, Китай и Иран използват студенти за шпионаж във военната сфера

САЩ: Русия, Китай и Иран използват студенти за шпионаж във военната сфера

В САЩ се обучават близо 6200 руски студенти...

"До момента не сме видели практически и конкретни стъпки от европейците за гарантиране на интересите на Иран...Техеран няма да обсъжда други въпроси освен ядрената сделка", съобщи говорителят на иранското външно министерство.

"ЕС не е в позиция да поставя под въпрос казуси около Иран освен ядрената сделка", поясни представителят.