Иранският външен министър отново заплаши САЩ за това, което определя като "икономическа война", започната от Вашингтон срещу Техеран, съобщава АП.

Мохамад Джавад Зариф заяви, че САЩ "не могат да очакват да останат в безопасност" след започването на икономическата война. Той пряко обвини президента Доналд Тръмп за продължаващото напрежение между Вашингтон и Техеран.

"Самият господин обяви, че САЩ са започнали икономическа война срещу Иран. Единственото решение за намаляване на напрежението в този регион е прекратяването на тази икономическа война."

Коментарите на Зариф по време на пресконференция с гостуващия в Иран германски външен министър Хайко Маас, който пътува до Техеран в опит да намали напрежението.

ЕС не прави нищо за спасяване на ядрената сделка, недоволства Иран

ЕС не прави нищо за спасяване на ядрената сделка, недоволства Иран

До момента не сме видели практически и конкретни стъпки

Иранският външен министър предупреждава, че "който започне война с нас, няма да е този, който я завършва."

Зариф напуска пресконференция в Техеран с мрачно лице след дълга лична дискусия с Маас, който по-рано определи иранската програма за балистични ракети, проблематична.

САЩ се изтеглиха от ядрената сделка с Иран преди повече от година. През май тази година Техеран заяви, че ще започне да обогатява уран, ако Европа не излезе с нови условия за сделката до 7 юли.

Нови санкции на САЩ удрят нефтохимическата индустрия на Иран

Нови санкции на САЩ удрят нефтохимическата индустрия на Иран

Най-голямата нефтохимическа компания в Иран подкрепяла финансово Революционната гваардия

Иранското външно министерство не коментира друго освен, че ядреното споразумение със световните сили ще се обсъди по време на дипломатически срещи на високо равнище в Техеран тази седмица.

Иранската държавна телевизия цитира говорител, Абас Мусави, който коментира, че посещението на "европейски представители не са в позиция да коментират въпроси за Иран извън ядреното споразумение".

Напрежението в региона се повиши след като САЩ разположиха самолетоносач и бомбардировачи B-52 в Персийския залив заради все още неконкретизирана заплаха, която виждат в Техеран.

След Маас и японският премиер Шиндзо Абе пристига в сряда в Иран.

Тръмп подкрепя Япония за диалог с Иран, позитивен е за Северна Корея

Тръмп подкрепя Япония за диалог с Иран, позитивен е за Северна Корея

КНДР обяви Болтън за "войнолюбец" и "дефектен човешки продукт"